Sledujte akce on-line,
nakupte ve své prodejně
Již 55x v ČR
Zvolte pobočku

Jak a čím krmit psa - ZOO Partner
Publikováno: 2021-06-03 | Všechny články

Jak a čím krmit psa
Každý z nás chce svému psovi dát to nejlepší. Chcete zajistit, aby se váš nejlepší přítel cítil dobře a prospíval, byl dlouho fit a měl minimum zdravotních problémů. V současnosti je několik způsobů, jak psa krmit. Na trhu najdete obrovské množství krmiv pro psy, ať už suchých nebo mokrých. Za posledních 25 let došlo ve výživě psů k zásadním změnám a mnohdy se v tom nejeden majitel psa ztrácí.

Pamatujte také, že trávicí trakt psa je relativně krátký. Proto prochází potrava psem dosti rychle. To zvyšuje nárok na kvalitu poskytovaného krmiva. Při optimálním složení stravy tráví pes potravu max. 24 hodin.

Základní živiny v krmivu

Bílkoviny
Bílkoviny jsou nejdůležitější složkou v krmivu. Skládají se z aminokyselin a jsou základní stavební látkou v organismu.

Dělíme je na:
    Živočišného původu – obsahují esenciální aminokyseliny. Zdrojem je maso, vejce, mléko, vnitřnosti
    Rostlinného původu – zdrojem jsou luštěniny. Tyto bílkoviny jsou hůře stravitelné a nejsou biologicky plnohodnotné.

Tuky (lipidy)
Tuky jsou zdrojem dlouhodobé energie a zvyšují chutnost krmiva. Kvalitnější jsou živočišné tuky než rostlinné oleje. Jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin (Omega 3,6 MK) a umožňují využití vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K).

Sacharidy (cukry)
Jsou zdrojem pohotové energie. Zdrojem jsou obiloviny, luštěniny a brambory. Důsledkem nadměrného obsahu obilovin ve výživě dochází k nadbytku sacharidů a ty se v těle ukládají ve formě tuku.

Vláknina
Vlákninou mohou rozštěpit pouze bakterie, které se nacházejí v trávicím traktu.

    Rozpustná – zdroj energie, váže vodu ve střevech (vyvolává pocit nasycení), zvětšuje objem výkalů a změkčuje je (ovoce, zelenina, luštěniny).
    Nerozpustná – stimuluje pohyb střev a podílí se na formování výkalů a na jejich zahuštění (obilné slupky, otruby, ořechy).

Vitamíny
Rozpustné v tucích
A, D, E, K. Tyto vitamíny jsou tráveny a absorbovány stejným způsobem jako tuky. Nadbytek je primárně ukládán v játrech, k nedostatku dochází pomaleji. Nadbytek vitamínu A a D může mít toxické účinky.

Rozpustné ve vodě
Komplex vitamínů B, C. Absorbovány jsou pasivně v tenkém střevě a vylučovány jsou močí. Kromě vitamínu B12 se v organismu neukládají ve větším množství (potřeba pravidelného přísunu).

Minerální látky
    Makroprvky – vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, síra
    Mikroprvky – železo, měď, zinek, selen

Jakými způsoby lze psa krmit?

1. Krmení suchým krmivem - granulemi
Nejjednodušší způsob, jak psa krmit, je suchým krmivem (granulemi). Dnes na trhu existuje nepřeberné množství značek, ale také druhů suchých krmiv s různými specifickými nároky na výživu, např. pro štěňata, pro psí seniory, pro psy se zdravotními problémy (citlivé zažívání, nadváha, ale i různé veterinární diety), pro psy v zátěži, pro malá a velká plemena…

Suché krmivo dělíme podle způsobu zpracování:
    Za studena lisované
    Měkké
    Poloměkké
    Extrudované
    Pečené

Čím déle je krmivo vystavené při výrobě vysoké teplotě, tím více ztrácí na své kvalitě, neboť ničí aminokyseliny, snižuje se kvalita proteinů a zhoršuje se stravitelnost.

Důležitým aspektem jsou také konzervanty. Bezpečná krmiva chemické konzervanty neobsahují. V kvalitních krmivech bývají chemické konzervanty nahrazovány konzervací vitamínem C, E a rozmarýnem.

Čím méně alergenů krmivo obsahuje, tím samozřejmě lépe. Citlivým psům může i malá koncentrace způsobit zdravotní problémy. Mezi nejčastější alergeny patří sója, chemické konzervanty a chemická barviva a některé druhy obilovin (kukuřice, pšenice atd.).

TIP: Při přechodu na jiné granule je vhodné postupné přimíchávání nových granulí do původních, aby nedošlo k vážným zažívacím problémům.

Výhody granulovaného krmiva
    Skladování
    Plně vyvážená strava dle věku, zatížení psa nebo zdravotních problémů
    Jednoduché dávkování

Nevýhody granulí
    Málo aromatické krmivo, psi ho hůře přijímají po přechodu z aromatičtějších krmiv
    Pes vypije větší množství vody

2.  Mokré krmivo – konzervy, paštiky a vaničky
Mokré krmivo ve formě konzerv a kapsiček bývá psy přijímáno většinou bez problémů a lépe než suché krmivo. Konzervy jsou aromatičtější, tudíž atraktivnější pro psa. Obsahují více vody než granule, což hraje významnou roli v pitném režimu psů.

Konzervy jsou většinou podávány jako doplňkové krmivo ke granulím, ale je to také kompletní krmivo. Složení se různí. Ty nejlevnější neobsahují příliš masa, naopak ty nejkvalitnější obsahují téměř 100% masa.

Výhody konzerv, paštik a vaniček
    Kompletnost krmné dávky
    Jednoduché skladován
    Snadno se dávkuje
    Konzervy jsou psy dobře přijímány

Nevýhody mokrého krmiva
    Vysoký obsah vody, musíte tak podat více krmiva
    Ekonomicky nevýhodné
    Usazuje se na zubech a častěji se tak tvoří zubní plak a kámen

3. Kombinování suchého a mokrého krmiva
Suché a mokré krmivo lze bez obav kombinovat, často se přidává konzerva do granulí pro zvýšení chutnosti granulí. Postupně by se dávka konzervy měla zmenšovat, aby si pes časem nezačal vybírat jen konzervu. Konzervu můžete zkrmovat také samotnou jako zpestření krmné dávky.

Rozdělení suchého a mokrého krmiva dle kvality

Ekonomická krmiva
Granule s nejnižší kvalitou, dostupné v každém supermarketu. Mají velmi nízkou výživovou hodnotu, obsahují barviva a chemické konzervanty.

Prémiová krmiva
Obsahují všechny vitamíny a minerály, které pes potřebuje, ale kvalitativně jsou stále na nižší úrovni. Jsou vhodné pro psy bez zvláštních výživových nároků.

Superprémiové granule a konzervy
Kvalitní a kompletní krmiva pro psy bez zvýšených nároků. Jsou skvělou volbou v poměru kvalita x cena. V superprémiových krmivech nejsou chemické konzervanty a barviva.

Ultraprémiové, holistické
Patří k těm nejkvalitnějším na trhu, neobsahují obiloviny ani chemické konzervanty a barviva. Nevýhodou je vyšší cena. Jsou výbornou volbou pro psy alergiky a pro psy s citlivým zažíváním.

3. Doma připravovaná strava - BARF
Přirozená výživa, psi přijímají maso většinou s nadšením a skvěle na něm prospívají. Maso se kombinuje se syrovými kostmi, vnitřnostmi, zeleninou, ovocem a bylinami. Z důvodu vysoké stravitelnosti krmte alespoň 2x denně.

Výhody BARFu
    Nejpřirozenější druh potravy
    Majitel psa ví, co krmivo obsahuje
    Pestrost surovin
    Pozitivní vliv na imunitu a zažívání
    Zlepšení celkové kondice (srst, zuby, kůže, svaly)

Nevýhody barfování
    Při nedostatku nebo nadbytku některých vitamínů a minerálů můžou nastat zdravotní problémy, je nutné ohlídat skladbu krmné dávky
    Náročnější příprava a skladování
    Při větším počtu psů může být nákup kvalitního masa finančně náročnější
    Nutnost krmit 2x denně

Pár tipů pro správné krmení psa
    Nedávejte psovi zbytky od stolu nebo již připravené lidské jídlo - takové krmivo obsahuje spousty nevhodných látek, které mohou poškodit zdraví vašeho psa
    Psa krmte pravidelně a nepřekrmujte ho
    Nekrmte psa před procházkou – u větších plemen to může způsobit torzi žaludku, jejíž následky jsou mnohdy fatální

Jak poznat zdravého psa?
Pokud má váš pes matnou srst, suchou kůži nebo je bez energie a žádné závažnější zdravotní komplikace nemá, znamená to, že mu dosavadní krmivo nevyhovuje. Krmivo změňte. Ukazatelem toho, že krmivo mu dává vše, co potřebuje, je zářivá srst a správné zažívání.

Závěrem
Je na vás, pro jaký způsob krmení nebo jeho kombinaci se rozhodnete, krmte však kvalitně. Odpozorujte, co vašemu psovi nejlépe vyhovuje. Doporučujeme nestřídat často typy krmiv nebo značky mezi sebou, mohli byste tím způsobit psovi vážné zdravotní komplikace. Pokud dané krmivo psovi sedí, neměňte ho, nezatěžujte mu zbytečně organismus.

Již 55x v ČR

Najděte svou prodejnu

Najděte svou nebližší prodejnu a nakupujte zboží za akční ceny!
Hledat prodejnu

podle aktuální polohy

podle PSČ

Aktuálně z blogu

Jak zabavit kočku?

Jak zabavit kočku?

Kočky ve volné přírodě tráví většinu dne odpočinkem, ale když už nespí, investují svůj čas do shánění potravy....

3.6.2021

Jak chovat morče?

Jak chovat morče?

...

3.6.2021

Péče o akvárium

Péče o akvárium

...

3.6.2021

Jak a čím krmit psa

Jak a čím krmit psa

...

3.6.2021