Sledujte akce on-line,
nakupte ve své prodejně
Již 55x v ČR
Zvolte pobočku

Jak chovat morče? - ZOO Partner
Publikováno: 2021-06-03 | Všechny články

Morčata domácí jsou velmi oblíbenými zvířecími společníky v českých domácnostech. Toto roztomilé zvířátko pochází z Jižní Ameriky, kde žije ve skupinách zhruba po dvaceti jedincích, proto je i pro domácí chov lepší, když si pořídíte morčata minimálně dvě, samotné morče se velmi trápí. Jsou to totiž velice společenská zvířata, která ke šťastnému životu potřebují mít interakci se svým druhem. Pokud se o zvíře dobře staráte a je šťastné, může se dožít v průměru až 8 let.

Aby v kleci vládla harmonie

Když se rozhodnete pořídit si morčata, je vhodné k sobě dát jedince stejného pohlaví, případně kastrovaného samce a kastrovanou samici (kastrací zamezíte zdravotním problémům, nežádoucímu chování a také nechtěnému a nekontrolovatelnému rozmnožování). Nejlepší volbou jsou dvě samičky. Lze chovat také dva samce společně v jedné kleci, ale musí být z jednoho vrhu a v domácnosti nesmí být samice. Na místě bude časem také kastrace obou samců. Morčata vždy seznamujeme na neutrálním území (tj. pokoj, kam již domácí morčata nechodí, což může být třeba koupelna). Klec musí být v tomto případě velmi prostorná. Také nikdy nechovejte morčata společně v kleci s králíky. Tato zvířata se sice mohou navzájem tolerovat, avšak ze společné interakce nic nemají a nejsou šťastná. 

 

Jak by mělo vypadat ubytování pro vaše morčata

Morčata obvykle chováme v kleci nebo ohrádce, případně ke kleci můžeme ohrádku napojit. Stejně jako u králíků, i u morčat platí, že čím větší klec budou mít, tím budou šťastnější. Tato zvířátka jsou totiž velmi aktivní a potřebují pohyb. Pro dvě morčata tedy pořiďte klec o velikosti minimálně 100 cm. Klec by měla být umístěna na klidném místě, kde není průvan a zároveň nesmí být například blízko u topení, protože by se morčátka mohla přehřát. Důležité je také pořídit vhodné stelivo – podestýlka musí být vždycky měkká. Doporučujeme například bezprašné hobliny nebo válečky z recyklovaného papíru. 
Některá morčata se dokážou naučit chodit na toaletu, proto neváhejte s pořízením a umistěte do ní dřevěné válečky či dřevěnou drť. Dřevěné válečky určitě ale nepoužívejte na dno klece, protože jsou moc tvrdé a mohly by morčatům způsobit otlaky. 
Do klece také nezapomeňte umístit nějaké úkryty. Vaše morčátka se totiž budou chtít občas schovat a odpočívat v bezpečí. Morčata potěší například malý dřevěný domeček. 
Další nutností jsou nejrůznější tunely, které vašim morčátkům zajistí pohyb a zábavu. Tu jim dopřejí i nejrůznější hračky, díky nimž si morčátka také obrousí zoubky, což je pro ně důležité stejně jako pro králíky. A nelze ani zapomenout na jesličky na seno a misky na krmivo či vodu, popřípadě napáječku. Vaše morčata potřebují mít neustálý přístup k čerstvé vodě, proto ji nezapomeňte každý den měnit. 

Čím morčata krmit

Základním krmivem pro morčata je seno, které mají morčata nejen ráda, ale také si díky němu obrušují stoličky, a navíc podporuje jejich trávení. Dále morčatům dáváme bezobilné granule či směsi. Občas je můžete potěšit i zeleninou. Raději jim ale nedávejte zeleninu s vysokým obsahem vody jako je okurka nebo ledový salát, neboť mohou způsobovat nadýmání a průjem. Nevhodnou zeleninou jsou například rajčata, květák nebo kedluben, protože tato zelenina může morčátkům způsobit zdravotní problémy. Rozhodně nic nezkazíte speciálními bezobilnými pamlsky, dále sušenými bylinkami a květy (pampeliška, měsíček lékařský, jitrocel). Nikdy zvířata nekrmte jídlem, které je určeno pro lidi. Kořeněné, slané či slazené jídlo by jim mohlo ublížit!
Dalším specifikem morčat je to, že si neumí sama syntetizovat vitamín C. Existují různé kapky nebo vitamíny v prášku, které lze morčatům podávat. Pokud ale pro morčata pořídíte superprémiové kompletní krmivo, nemusíte se vitaminem C již zabývat. V těchto krmivech je totiž vitamín C již přidaný.  

 

Již 55x v ČR

Najděte svou prodejnu

Najděte svou nebližší prodejnu a nakupujte zboží za akční ceny!
Hledat prodejnu

podle aktuální polohy

podle PSČ

Aktuálně z blogu

Jak zabavit kočku?

Jak zabavit kočku?

Kočky ve volné přírodě tráví většinu dne odpočinkem, ale když už nespí, investují svůj čas do shánění potravy....

3.6.2021

Jak chovat morče?

Jak chovat morče?

...

3.6.2021

Péče o akvárium

Péče o akvárium

...

3.6.2021

Jak a čím krmit psa

Jak a čím krmit psa

...

3.6.2021